Den danske model har intet bid
07. maj 2012  
Kategori: Presse

 

Det blev en svag dansk model for flere kvinder i ledelse, mener Dansk Kvindesamfunds forkvinde Lisa Holmfjord, der spår at modellen kun får ringe effekt.

”Så vidt jeg kan se, kan en virksomhed skrive en sætning om, at man ønsker at få flere kvinder i ledelsen, og at man vil forsøge at finde nogen. I årsrapporten kan virksomheden siden skrive, at man desværre ikke har kunnet finde egnede kvinder, men vil prøve at finde nogen til næste år. Så er loven efterlevet. Det er for tyndt,” siger Lisa Holmfjord.

Hvorfor skal ligestilling være frivilligt?

Dansk Kvindesamfund mener, at ministeren i det mindste burde have ulejliget sig med at opstille sanktioner, som de virksomheder, der vælger helt at overse den danske model, vil blive mødt af.

”Modellen indeholder ikke umiddelbart nogen sanktioner for de virksomheder, der vælger ikke at overholde loven. Dermed har den de samme problemer, som loven om kønsopdelt lønstatistik har, ”udtaler Lisa Holmfjord. Hun fortsætter.

”Frivillighed dur altså ikke. Vi beder ikke virksomheder om at betale skat, om at lade være med at forurene eller om at undgå at bruge børnearbejdere. Hvorfor skal samfundet nøjes med at bede pænt, når det angår ligestilling?,” spørger Lisa Holmfjord.

Havde håbet på en gulerodsmodel

”Da vi forstod på ministeren, at han ikke ville følge det glimrende norske eksempel, foreslog vi ham, at han kiggede mod Spanien. Her har virksomheder med en fair repræsentation af kvinder i bestyrelsen forrang ved offentlige udbud, og en sådan ”gulerodsmodel” er altså at foretrække frem for det frivillige måltalspjat, som ministeren er kommet med i dag,” fortæller Lisa Holmfjord.

Puttes ligestillingsdebatten nu i en syltekrukke?

Med udspillet i dag er Dansk Kvindesamfund bange for, at debatten om flere kvinder i bestyrelser bliver sparket til hjørne.

”Vi vil opfordre ministeren til at evaluere modellens effekt om et halvt år, om et år og om halvandet. Har virksomhederne ikke taget modellen til sig, og er andelen af dygtige kvinder ikke steget, opfordrer vi ham til at revurdere den danske model hurtigst muligt,” slutter Lisa Holmfjord.

For yderligere information kontakt:

Lisa Holmfjord, forkvinde i Dansk Kvindesamfund:

Tlf: 26 55 08 07


Flere nyheder...
Nyhedsbrev...
|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta