Voldtægtsoffer kæmper med madrassen som våben

Amerikanske Emma Sulkowicz blev voldtaget på sit kollegieværelse på universitet. Dermed er hun en del af de 20% af kvindelige universitetsstuderende, som bliver udsat for sexovergreb. Nu kæmper hun for at få bortvist gerningsmanden og ændret universitetets retningslinjer for sexovergreb. Alt sammen med sin madras som våben.

Af Sigrid Kristiansen

Det skete den første dag tilbage på Columbia Universitet efter sommerferien. Emma Sulkowicz var startet på sit andet studieår, da hun blev voldtaget på sit kollegieværelse. Overfaldsmanden var ikke en fremmed, men derimod en medstuderende, som Emma Sulkowicz tidligere havde været sammen med. De havde fundet sammen til en fest den aften, havde kysset og var taget hjem til hende. Men da Emma Sulkowicz sagde stop, brugte han magt og voldtog hende.

Skammede sig

Efter overgrebet sagde Emma Sulkowicz ikke noget til nogen. Hun syntes, det var pinligt og skammede sig over, at det var sket for hende. Men det ændrede sig efter halvandet år, da hun mødte to andre kvindelige studerende, som overfaldsmanden angiveligt også havde begået overgreb mod: “Jeg fandt ud af, at hvis jeg ikke meldte ham, så ville han fortsætte med at overfalde kvinder på universitet. Jeg blev nødt til at gøre det for de kvinder,” har Emma Sulkowicz tidligere fortalt til universitets egen avis, the Columbia Spectator. Men universitet mente ikke, at der var belæg for at bortvise gerningsmanden og fandt ham ”ikke ansvarlig”. Det samme var tilfældet for de to andre kvinder, der også havde været udsat for overgreb og som også valgte at anmelde gerningsmanden. Frustreret meldte Emma Sulkowicz overgrebet til politiet, men endte med at trække anmeldelsen tilbage. Hun følte, at politiet ikke troede hende men derimod overfaldt hende verbalt. Dermed er hun en del af de 88 % af kvindelige universitetsstuderende, som ikke anmelder fuldbyrdet eller forsøgt voldtægt ifølge Det Hvide Hus hjemmeside.

Har startet en protestaktion

På grund af universitets manglende reaktion mod gerningsmanden har Emma Sulkowicz nu startet en protestaktion. Hver dag bærer hun rundt på den madras, som hun blev voldtaget på. Hun gør det for at få bortvist gerningsmanden og for at lægge pres på universitet for at ændre dets retningslinjer omkring sexovergreb, da hun mener, at universitetet systematisk fejlbehandler sager om sexovergreb. Men hun gør det også for at vise, hvordan hun, to år efter voldtægten, stadig slæber rundt på voldtægten, nu både i fysisk og psykisk forstand, mens gerningsmanden går frit rundt. Som hun siger i en video om protesten uploadet af Columbia Spectator: ”Jeg føler, at jeg har båret rundt på vægten af det, som skete lige siden”. Det kommer nu til udtryk i hendes protest, som også er en del af hendes afgangsprojekt på universitet.

Protesten skaber national debat

Protesten har fået opmærksomhed verden over og har startet en amerikansk debat omkring det faktum, at hver femte kvindelige studerende, ifølge det Hvide Hus, bliver udsat for seksuelle overgreb. Men hvor de kvindelige ofre i langt de fleste tilfælde ikke melder overgrebene og i stedet tier, står Emma Sulkowicz frem. Hun skammer sig ikke længere, men kræver derimod handling.

På Emma Sulkowicz eget universitet har protesten bredt sig, og de studerende demonstrerer for at få ændret behandlingen af voldtægtssager.  Og på nationalt plan har præsident Obama netop lanceret kampagnen ’ It’s on Us’, hvor målet er at stoppe de seksuelle overgreb på universiteterne. Emma Sulkowicsz har med sin protest formået at få USA i tale omkring et emne, som mange ikke tidligere har villet snakke om. Men om det vil lykkes hende at få ændret hendes eget universitets regler og få bortvist gerningsmanden, er endnu uvist. Indtil det lykkes vil hun fortsætte med at bære rundt på madrassen.

|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta