Nyt urinal til kvinder: Girl Ur’in skal skabe ligestilling, når tissetrangen melder sig

Foto: Girl Ur'in

 

På årets Roskilde Festival og til Distortion i København opstillede tre kvinder fra Aalborg Universitet et lille alternativ til de lange køer til dametoilettet. Girl Ur’in er et urinal – af kvinder til kvinder.   

 

Af Mathilde Dalskov 

 

Sommerens festivaler er over os. Som så mange gange før betyder det få toiletter og det, der kan føles som kilometerlange køer. Adskillige festivaløl, de lange toiletkøer og en lille blære resulterer mange gange i, at festivalgæsterne søger til mere primitive alternativer, når de skal lade vandet. Men det er ikke altid uden konsekvenser, når kvinder sætter sig på hug og gør, hvad man(d) altid har gjort: tisser i det fri.

I sommeren 2016 havnede hundredevis af kvinder ufrivilligt på pornosider til fri download, og i år kom det frem, at en mand har filmet op mod 60 kvinder med et kamera i en øldåse.  Er man ikke blevet filmet eller fotograferet, har man som kvinde højst sandsynligt oplevet at blive kigget på, grinet ad, råbt ad eller sågar skubbet til, mens man har tisset i det åbne. 

Kvinder udsættes hvert år for hån, overgreb og seksualisering, når de, på samme måde som mænd, søger mod hegnet for at lade vandet. Men det er forhåbentlig snart et overstået kapitel. Med afskærmninger på alle fire sider af urinalet har tre studerende fra Aalborg Universitet i København skabt et lille trygt space, hvor kvinder nemt og hurtigt kan tisse uden at være i risiko for, at andre kigger med. Girl Ur’in skal fremme ligestilling, når tissetrangen melder sig på festivalerne. 

 

 

Kvindeurinal: En ny tisseløsning   

For Anne Kaae Nielsen, Camilla Valentin Andersen og Julie Hulegaard, de tre studerende bag urinalet, begyndte idéen om et kvindeurinal egentlig et helt andet sted: 

”Fødevarestyrelsen havde sidste år (2016, red.) en kampagne på Roskilde Festival, der hed ”Fra Pis Til Pilsner”, og der tænkte vi, at det var underligt, at man ikke kunne indsamle kvindelig urin,” siger Camilla Valentin Andersen. 

Derfor designede de tre studerende i første omgang et urinal, der kunne opsamle urin fra de kvindelige festivalgæster. Men der gik ikke længe, før de opdagede, at der var en mangel på markedet: 

Da vi prototypetestede vores urinaler første gang, oplevede vi, at kvinderne egentlig var ligeglade med indsamlingen af urinen. De var bare glade for, at der kom et produkt til dem, der kunne erstatte de lange køer ved toiletterne eller de mere alternative tissesteder, hvor mange ofte føler sig blottede,” fortæller Camilla Valentin Andersen. 

Selvom urinalet stadig blot er en prototype, er kvinder på landets festivaler meget begejstrede for den nye tisseløsning. Under Roskilde Festival 2017, hvor urinalerne var placerede ved Fence Walk på festivalpladsen, gæstede op mod 4.800 kvinder Girl Ur’in på bare tre dage ifølge kvinderne bag Girl Ur’ins egen optælling. 

 

 

Girl Ur’in er et alternativ til toilettet 

For de tre studerende har det været vigtigt, at urinalet ikke skal erstatte toiletterne ved offentlige arrangementer. Girl Ur’in skal være et alternativ og vil derfor hverken ligne eller benyttes som et almindeligt træk-og-slip-toilet: 

Urinalet skal ikke indbyde til andet end at tisse, og derfor sidder man også ved siden af hinanden og tisser inde bag afskærmningerne,” siger Anne Kaae Nielsen. 

Julie Hulegaard fortsætter og fortæller: 

Urinalerne kan heller ikke stå alene, og afskærmningerne er derfor også for at imødekomme, at kvinderne føler sig blottede, når de benytter sig af urinalerne. Man skal ligesom kunne sidde inde bag noget, så man føler, at man lidt har sit eget space, men der er også en grænse for, hvor privat det egentlig skal være."

Urinalet skal nemlig stadig kunne mindske køen til toiletterne, og det kan de ikke, hvis det tager lige så lang tid at benytte dem.  

 

 

Kvindeurinaler skal være en samfundsnorm

Selvom Girl Ur’in ikke er det første forsøg på et urinal til kvinder, ligner produktet ikke andre eksempler, pointerer Camilla Valentin Andersen og tilføjer: 

Det, som er så enormt stærkt ved vores produkt, er, at man ikke står halvt op, mens man tisser, som man ellers har set det ved andre modeller. I stedet sidder kvinderne ned i hug, mens de bruger det. På den måde bliver det lidt som at tisse i det åbne, og kvinderne kan derfor også meget nemt relatere til vores urinal.”  

For flere af Roskilde Festivals gæster var urinalet en smule primitivt, mens det for få af kvinderne ligefrem var ”for ulækkert”, til at de ville benytte det. For de tre studerende handler det ikke om, at kvindeurinalerne er ulækre, men derimod skal det blive en samfundsnorm, at kvinder også kan bruge urinaler. 

Kvinderne kender måske endnu ikke til kvindeurinaler, og vi oplevede derfor også flere, der var skeptiske, da de så det. Men efter første forsøg fandt flere ud af, at det faktisk både er nemt og måske endda mere hygiejnisk end at gå på toilettet og sætte sig på et bræt, fordi der er så få kontaktflader her,” siger Camilla Valentin Andersen. 

 

 

Kvindeurinalerne er hverken driftstunge eller besværlige

Roskilde Festival har gennem årene forsøgt sig med flere forskellige former for kvindeurinaler, afskærmninger ved hegn og såkaldte missoirer (pissoirs til kvinder). Kvindeurinalernes manglende udbredelse skyldes, ifølge VICE Denmarks interview med Henrik Bondo Nielsen, der er divisionschef i Roskilde Festival, at kvinder tager papir med, og det kan urinalerne ikke klare. 

Men at urinalerne skulle være driftstunge, fordi kvinder bruger papir, kan de tre kvinder ikke genkende: 

Det er en nem måde at aflive kvindeurinaler på ved at sige, at det kræver meget,” siger Julie Hulegaard.

Hun forklarer, at urinalerne uundgåeligt kræver mere end de mandlige pissoirer, fordi mænd ikke bruger papir, men at det bestemt ikke kræver mere rengøring end de resterende toiletter. Problematikken med papir i urinalerne løste de tre studerende ved at sætte en skraldespand op, mens de sporadisk fjernede papir med en ”grabber”.

 

 

En lovende fremtid for Girl Ur’in

Girl Ur’in er stadig en prototype, men de tre kvinder arbejder ihærdigt på, at investorer eller andre interesserede skal købe deres idé:

 

Målet er, at vi skal sælge idéen til andre. Efter to år med prototypen har vi en masse data, vi kan vise. Urinalet er en god idé, og det beviser materialet, som vi har indsamlet de seneste år,” fortæller Julie Hulegaard. 

 

Du kan læse mere om Girl Ur’in på deres Facebookside, Girl Ur’in eller på Instagram @girl_ur_in.

|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta