Lena Dunham: Not That Kind of Girl

Pressefoto

Hvad enten man elsker eller hader Lena Dunham og HBO-succesen Girls, kan man ikke komme uden om, at den 28-årige newyorker er populær. 124 københavnere står i kø for at låne Lena Dunhams selvbiografiske essaysamling 'Not That Kind of Girl' på byens biblioteker. Vi har fået fingre i en engelsk udgave og stiller skarpt på fænomenet Lena Dunham.

Anne Christine Gorm Jensen

"Ej, hvis du ikke har set 'Girls', så skal du se den!". Befalede en veninde mig i 2012. Og jeg faldt pladask for den kurvede, småneurotiske og narcissistiske hovedkarakter Hannah Horvath, og de tre newyorkerveninder, som Hannah deler identitetskriser, kiksede dates og håbløse jobsituationer med.

'Girls' har modtaget otte Emmy-nomineringer, en Golden Globe og en Directors Guild Award. Dunham indtager ikke kun hovedrollen som Hannah, hun har samtidig skrevet manuskript til og instrueret seriens fire sæsoner. Det har gjort Dunham til et kultfænomen, og hun hyldes som sin generations stemme og som feminist.

Hannah Horvath versus Lena Dunham

Der er noget charmerende ved at læse den engelske frem for den danske udgave af 'Not That Kind of Girl'. Jeg kan nærmest høre og se Hannah for mig, når Dunham f.eks. udpensler pinlige sexsituationer. Den selvbiografiske essaysamling fra 2014 handler dog ikke om Hannah, men bringer os et skridt tættere på den finurlige, kreative og skrøbelige person, som forfatteren er.  

Allerede som otteårig er Dunham bange for en række ting. Listen inkluderer blindtarmsbetændelse, spedalskhed, hjemløse, søvn og mad som hendes mor ikke har smagt først. For at komme angsten til livs starter hun i terapi, og forfatteren dedikerer et essay til de kvindelige psykologer, som hun har kendt gennem årene.

Dunham beskriver med humor og ironi sine kiksede forsøg på at få taget sin mødom, de mislykkede slankekure, den destruktive tiltrækning af de 'forkerte' fyre. Hun udleverer ekskæresters e-mails og afslører de e-mails hun selv ville sende, hvis hun var lidt mere skør, gal og modig. Vi får en liste med råd fra hendes forældre, som begge selv er kunstnere, og indsigt i at være ung kvinde i et sexistiske Hollywood. Sidst men ikke mindst handler bogen om at blive forelsket og finde 'hjem' i kærligheden. Det er skøn og befriende læsning. Dunham er en dygtig og skarp skribent, der uden filter deler ud af sine mærkværdige, sjove og kærlige historier.

Seksuelt misbrug eller hysterisk angreb af højrefløjen

Oprigtighed kan have en høj pris. Efter udgivelsen er Dunham blevet anklaget af højrefløjsbloggen Truth Revolt og The National Review for at have misbrugt sin søster, Grace Dunham, seksuelt. Anklagerne tager sit afsæt i en passage i bogen, hvor syvårige Dunham undersøger sin etårige søsters vagina for at se, om den mon ligner hendes egen. Og i essayet ’Grace’, hvor Dunham afslører, at hun bestikker Grace med slik for at få et kys i mindst fem sekunder. Dunham ironiserer over sin barnlige bestræbelse på at få søsterens kærlighed og kalder sig selv med et 'seksuelt rovdyr'.

Begge Dunham-søstre har afvist anklagerne, og forfatteren har offentligt undskyldt, hvis hendes satiriske tilgang til visse emner har forårsaget smerte blandt læsere. Samtidig har hun taget afstand til højrefløjens reaktion og fastholdt sin position som venstreorienteret feminist: "I don't care what conservative white men think about me. But I do care if anything I write is painful for survivors of sexual abuse, if anything I write is painful for other feminists".

Sin generations stemme?

Dunham hyldes af mange som sin generations stemme, og kritiseres omvendt af andre for at tegne et navlepillende billede af en lille gruppe priviligerede unge i det kreative New York.
Hendes stemme er uden tvivl ikke den eneste i hendes generation. Dunham skriver ud fra sin position som barn af et kreativt, feministisk og liberalt newyorkermiljø. Men det gør den ikke mindre gyldig. Og mon ikke den lange lånekø på Københavns biblioteker tyder på, at mange kan relatere til de livssituationer, som Dunham lægger ord og stemme til?

'Not that kind of girl' er under alle omstændigheder et underholdende selskab.


|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta