Grow DIGGA rapper til Hip Hop for Peace. "As soldiers we walk," rapper hun, mens hun peger lige ud på publikum. Foto: Stine Tornemand

Rap, graffiti og donuts støtter voldsramte kvinder

Dansk Kvindesamfund var med, da Hip Hop for Peace løb af stablen d. 7. marts på Vesterbro. I anledning af kvindernes internationale kampdag og 100 året for kvinders valgret blev der med rap, donuts og graffitikunst samlet 7.390 kr. ind til voldsramte kvinder.

Af Amanda Schwarz-Nielsen

Med grå hue, joggingbukser, hvide sneakers og tatoverede underarme holder hun mikrofonen for munden, så mikrofonens ende stritter opad. Så ved man godt, at man skal høre rap. "Stormfulde nætter, regnfyldte dage. Håber det bliver lettere, ser mig ikke tilbage," rapper Misshell med klar, lækker stemme og fylder betonhallen med positiv energi. Publikum nikker i takt. Små børn hjuler helt tæt på og løber fnisende væk, når hun synger til dem.

I den store betonhal hos GAME på Vesterbro bliver der samlet penge ind til voldsramte kvinder med rap, breakdance og graffitikunst serveret med kaffe og donuts. Arrangementet hedder Hip Hop for Peace, og blev afholdt første gang i 2014, hvor pengene gik til Læger uden Grænser. I anledning af 100 året for kvindernes valgret og kvindernes internationale kampdag går pengene til Dansk Kvindesamfund.

Hip hop’ens smukke ånd

Det er nok kun de færreste, der forbinder hip hop med en kultur, der bakker kvinder op. Men hip hop er meget mere end bikiniklædte damer og gangsterguldkæder. Natalia Fogel, aka Bandit-queen, er initiativtager på arrangementet. Hun siger, at det er rigtigt nok, at "i mainstream hip hop sælger sex og gangster. Og det er også godt for nogle, men det er ikke hip hop'ens ånd". Ånden er "at hvis man er rigtig god, kvinde eller mand, så bliver man 'løftet' af andre i miljøet," siger Natalia Fogel, som også beskriver miljøet som en slags familie for mange unge. Og her respekterer man dem, der er gode til rap, breakdance eller lignende. Og det kan alle blive, for "der er plads til alle," siger hun, og alle kan lære at rappe, lave graffiti eller danse. "Each one, teach one," kalder Natalia Fogel det. Og det er det smukke ved hip hop, mener hun.  

Natalia Fogel laver projekter med unge på Nørrebro med hip hop og breakdance. Hun vil gerne have flere piger ind i hip hop kulturen og siger, at med piger "er den største hindring, for eksempel i danseundervisning, at overbevise dem om 'hey, du er god!', men hip hop kan gøre piger virkelig stærke," lyder budskabet fra Natalia Fogel.  

Vold og ømhed

The Donut Shop leverer pinke og chokoladebrune donuts med krymmel og store kokosflager, som sælges sammen med kaffe fra et bord med papirdug ude i kanten af betonhallen. Graffitimalerier i kraftige farver kommer på auktion én ad gangen og bæres rundt i hallen. I alt bliver det til 7.390 kr. til voldsramte kvinder. En lang række artister rapper og støtter op, deriblandt Mund De Carlo, der slynger hurtige tekster af sig helt op i hovedet på publikum.

Styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund, Stine Tornemand, fortæller om Dansk Kvindesamfunds arbejde med voldsramte kvinder. Stine Tornemand giver eksempler på, hvordan vold ofte blandes med ømhed. Hun fortæller en historie fra krisecentret, hvor en kvinde beskriver den latente vold og skiftet mellem det kærlige og voldelige: "efter sex viste han meget ømhed. Men midt i alt ømheden slog han en knytnæve ned i puden lige ved siden af hendes ansigt," fortæller Stine Tornemand i mikrofonen, så alle kan høre det i den store betonhal.

Efter Stine Tornemands oplæg overtager de to unge værter for aftenens program mikrofonen for at introducere artisterne. De har fyret en masse jokes af tidligere, men det lyser ud af de to unge mænd, at historierne også påvirker dem. Den ene understreger, at "hip hop er en kultur, hvor man lige præcis konkurrerer uden at bruge vold". De to værter bliver enige om, "at mænd, der begår vold, kan kigge på os som rollemodeller"! For som den ene siger, kunne han aldrig drømme om at slå kvinder. Han vil bare give dem en masse orgasmer, siger han begejstret til publikum. Derefter kommer rapperne ind. "Stormfulde nætter, regnfyldte dage. Håber det bliver lettere, ser mig ikke tilbage," rapper Misshell.

 


|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta