Grundlovsoptog 2015 – det bliver stort!

På Grundlovsdag er det 100 år siden, at danske kvinder fik stemmeret. Selvom det i dag virker selvfølgeligt, at kvinder er en del af det danske demokrati, var det i begyndelsen af sidste århundrede en debat, der rasede over store dele af verden. Det førte i 1915 til, at Danmark, som det 3. land i Europa (efter Finland og Norge) indførte stemme- og valgret til kvinder.

I Danmark var det blandt andet Dansk Kvindesamfund, der ledte an i kampen for kvinders stemmerettighed. En af foreningens grundlæggere, Fredrik Bajer, fremsatte allerede i 1886 et lovforslag om, at kvinder over 35 skulle have valgret og valgbarhed til kommunalvalg. Der skulle dog gå 22 år, før danske kvinder i 1908 fik valgret til kommunalvalgene. I 1915 blev kvinderne så endeligt fuldgyldige medlemmer af demokratiet, og det markeredes dengang med et optog gennem Københavns gader.

I år, den 5. juni, nøjagtigt 100 år efter det oprindelige valgretsoptog, arrangerer Dansk Kvindesamfund i samarbejde med Regeringen og Folketinget et nyt optog for at mindes den historiske begivenhed. Ligesom for 100 år siden starter processionen ved Kastellet, men går denne gang til Christiansborg, hvor Dronning Margrethe II, Kongefamilien, Statsministeren, Regeringen samt Folketinget venter på at modtage optoget. Der ventes at tælle lige så mange deltagere, som for 100 år siden.

Efter dronningens og Dansk Kvindesamfunds forkvindes tale, bliver der et væld af kulturudbud arrangeret i samarbejde med Distortion. Distortion vil stå for et væld af koncerter blandt andet på åben scene, Nationalmuseet sørger for Danmarks største kagebord, Golden Days vil spille klassisk musik, og der vil være chesterfield lounge og meget meget mere.

Samlingen af selve optoget starter kl. 9, fredag d. 5. juni på Grønningen ved Kastellet. Herfra afgår optoget kl. 10:30 med forventet ankomst til Christiansborg kl. 11:30. Der vil blive solgt forfriskninger både før og efter optoget.|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta