Efterårets serier: Skam, mafiakvinder og en far der bliver til mor

www.indiewire.com

Mens filmindustrien lakker voldsomt bagud, når det kommer til en bred repræsentation af kvinder, viser der sig et mere ambitiøst og mangfoldigt billede inden for tidens serier. Her får du Kort om Køns bud på nogle af efterårets serier, som du ikke må snyde dig selv for.


Af Marie Brogaard

Skam

Den norske ungdomsserie 'SKAM' har for længst taget Danmark med storm, og udtryk som "fuckboy", "drittsekk" og "kødder du mig?" har været på de flestes læber denne sommer. For på trods af at 'SKAM' oprindeligt er udviklet til et teenage-publikum, tæller seriens fanskare folk i mange aldre. Serien udspiller sig i Oslo, hvor vi følger gymnasieveninderne Eva, Vilde, Noora, Sana og Chris og ungdomslivet med kærester, sladder og fester. Og indtil nu har det bestemt ikke være kedeligt! Igennem de to første sæsoner har vi været usikre og ensomme sammen med Eva i jagten på nye venner, heppet på Sana i striden med "hijab-politiet", taget ekstra læbestift på i ægte Noora-stil og skiftevist har vi hadet og holdt af William. Sådan har de fleste det i hvert fald efter at være faldet pladask for den charmerende serie.

Tredje sæson er netop landet og de første afsnit kan allerede streames på NRK.no. Et godt råd – husk undertekster!

Gomorrah

Al uskyld og ungdomssind er lagt på hylden i den italienske serie 'Gomorrah'. Her handler det om penge, magt og ære. Hårdkogte mafiosoer kæmper om titel som "Don", og Napolis kvinder deltager i bedste mafiosostil i slagets gang. Vi møder Immacolata som påtager sig lederrollen over Savastano-klanen efter, at hendes mand er blevet smidt i fængsel. Vi møder sangerinden og transkvinden, Nina, der har et kærlighedsforhold til lederen af den rivaliserende klan, og sådan byder 'Gomorrah' på et yderst spændende karakterudvalg. Og dertil er kvinderne igennem serien præcist lige så bestialske som mændene, når de forsøger at vinde magten på gaden.

'Gomorrah' kan ses via HBO Nordic. To nye sæsoner er alle planlagt, og næste sæson er lige på trapperne.

The mindy project

Fra mørkt mafiadrama i Napoli til New Yorks gader med glitter, læbestift og feministiske jokes. I serien 'The Mindy Project', som allerede har kørt i fire sæsoner, møder vi Mindy Laheri – en hårdtarbejdende gynækolog med egen klinik som ihærdigt forsøger at jonglere mellem arbejdsliv, familieliv og sexliv. Serien er skabt af Mindy Kaling som udover at være hovedrolleindehaver i 'The Mindy Project' også har skrevet og medvirket i flere afsnit af komedieserien 'The Office'. I Lahiri har Kaling skabt en karakter som er charmerende, sjov, ærlig og til tider irriterende og hamrende politisk ukorrekt. Så hvis du gerne vil have et godt grin og dertil få din daglige dosis af popkultur-feminisme ala Lena Dunhams 'Girls', så er 'The Mindy Project' et godt sted at starte.

Femte sæson er lige startet og kan allerede nu streames via HBO nordic.

Transparent

Har du ikke allerede set de to første sæsoner af 'Transparent', så er dette efterår den rette tid at starte. Der er nemlig godt gang i den jødiske L.A.-familie, hvor faderen Mort, i en sen alder, vælger, at leve som den kvinde hun altid har følt sig som. Nu hedder Mort Maura, og titlen "dad" bliver af de tre voksne børn skiftet ud med "mapa". Således følger vi, hvordan familiemedlemmerne på forskellig vis tager imod "mappas" nye identitet som kvinde, og hvordan transformationen også ændrer ekskonens og børnenes egne opfattelser af identitet og seksualitet. 'Transparent' har allerede høstet Emmy-statuetter og Golden Globe-priser, og det forstår man godt, når først man er blevet forført af seriens fantastiske skuespil, fine tempo og relevante emne.

Den nyeste sæson er netop udkommet via Amazon Video.

|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta