Den blå feminisme trives i Roskilde

Emma Skovgaard Jørgensen

Kan man være borgerlig og feminist samtidig? Det spørgsmål får Emma Skovgaard Jørgensen, som stiller op til kommunalvalget i Roskilde, ofte. Hendes svar dertil er ja, selvfølgelig kan man det.

 

Af Ida Pedersen

 

Hvem er feminister, og hvad skal feminismen bruges til? Disse spørgsmål er ofte til diskussion i den offentlige debat, men hvem har egentlig svaret?

 

Feminismen opdeles af nogle i en blå og rød variant. De tidlige feministiske bevægelser i det 18. og 19. århundrede var præget af den blå feminisme. De blå feminister, de såkaldte blåstrømper, var intellektuelle kvinder fra middel- og overklassen. Rødstrømpebevægelsen fra 1970’erne forsøgte at etablere en kønskamp, der inkluderede kvinder fra alle samfundsklasser. På den måde definerede de sig i modsætning til de blå feminister. Rødstrømpebevægelsen var baseret på venstreorienteret tankegods, og det der præger samfundsbilledet i dag er i høj grad  en videreudvikling af denne form for feminisme.

 

Borgerlig feminisme til kommunalvalget

Emma Skovgaard Jørgensen er kandidat til Roskilde Byråd for Det Konservative Folkeparti til kommunalvalget. Hun er 22 år, borgerlig og feminist. I alt 129 kandidater stiller op i Roskilde, hvoraf 33 er kvinder, dvs. ca. 25 % af de opstillede. Hun er den eneste kvindelige kandidat fra Det Konservative Folkeparti..

 

Ifølge Emma Skovgaard Jørgensen er blå feminisme lige så legitim som den røde. Hun mener, at feminister fra begge fløje i bund og grund vil det samme, men at der er forskel på, hvilke værktøjer røde og blå feminister vil tage i brug for at opnå ligestilling.

 

“Den blå feminisme udstråler mere respekt for kvinder, da den betragter kvinder som stærke og handlekraftige. De har ikke brug for kvoter for at nå derhen, hvor de vil. Det at italesætte de problemer, som kvinder oplever, kan gøre en forskel i sig selv. Jeg tror ikke på kvotesystemer, men mener, at der naturligt vil ske en kulturændring, når vi taler om udfordringerne,” siger Emma Skovgaard Jørgensen.

 

Forskellen på mænd og kvinder i politik

Emma Skovgaard Jørgensen har oplevet, at der både er fordele og ulemper ved at være eneste kvindelige konservative kandidat til kommunalvalget i Roskilde. Ifølge hende er der forskel på at være mand og kvinde i politik. Hun er dog ikke sikker på, om det er en dårlig ting.

 

“En valgplakat, der normalt viser top tre kandidater fra mit parti, blev udvidet til at vise top fire, for at jeg også kunne være med. De tre andre var mænd, og jeg fik muligheden for at være med, fordi det er godt at have en kvinde på plakaten. På den måde fik jeg mere synlighed i valgkampen,” siger hun.

 

Hun fortæller også, hvordan en kvinde, hvis hun står først på stemmesedlen, vil få flere stemmer, end vedkommende normalt ville.

 

Emma Skovgaard Jørgensen ønsker dog ikke at blive valgt ind på baggrund af hverken hendes køn eller alder. Det skriver hun om i en klumme i online-avisen Paperboy. For hende er det vigtigt at få et repræsentativt byråd – ikke nødvendigvis demografisk, men holdningsmæssigt.

 

“Bare fordi jeg er kvindelig studerende, er det ikke sådan, at en anden kvindelig studerende vil kunne repræsentere mig bedst. Det kan lige så godt være en mand i 50’erne,” siger Emma Skovgaard Jørgensen.

 

Respekt for andres holdninger 

Emma Skovgaard Jørgensen føler, at venstrefløjen har taget patent på feminismen. Hun synes derfor, at det kan være svært at stå frem som feminist. Som hun selv formulerer det, er hun for nyligt “sprunget ud” i en klumme. I klummen skriver hun, at det er ærgerligt, når hun ikke bliver accepteret som feminist:

 

“[Det er] ærgerligt, fordi det er tåbeligt at se ned på nogen, som til dels har samme mål, blot fordi vejen derhen er en anden. Ærgerligt, fordi det vidner om en mangel på respekt for andres holdninger, hvilket er et generelt problem i den politiske debat i Danmark.”

 

Selvom Emma Skovgaard Jørgensen møder modstand, står hun dog ved sin ret til både at være borgerlig og feminist.

 

 

|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta