Alt forandres – Novellesamling af Joan Bach Ludvigsen

Det er egentlig meget simpelt det hele. Simpelt, men interessant. Joan Bach Ludvigsen har skabt en novellesamling med hverdagshistorier, som de fleste kan nikke genkendende til. Alle noveller bringer en ny fortælling om en person, der sidder i klemme i en hverdag, som er på vej mod forandring.

Af Marijn Vermeulen

Meget kan læses mellem linjerne, og det betyder, at læseren selv er med til at forme historierne. Det er dét, der gør, at man kan genkende så mange af de udfordringer, som Joan Bach Ludvigsen beskriver i Alt forandres.
Jovist kan nogle af novellerne bære et præg af "kliché-dilemmaer", og bogen er på den måde ikke udfordrende. Den piller ikke ved de traditionelle kønsroller, og selvom bogen beskriver situationer, som er relevante for både mænd og kvinder i 2015, så er den på mange måder bundet til stereotyper om uddannelse, familie- og arbejdsliv.

Vi bliver introduceret for kæresteparret, hvor gnisten er forsvundet, og trygheden har taget over.   Vi hører om housewarming hos det succesfulde par, hvor man finder ud, at alt måske ikke er, som det ser ud på overfladen. Men det er ikke novellernes plot, der er bærende for Alt forandres. Dét der gør bogen interessant, er intensiteten i de korte noveller, og den stemning som forfatteren formår at skabe på kun to-tre sider.

Bogen kan læses af mange forskellige aldersgrupper, og den kan godt bære, at ikke alle noveller er lige relevante for læseren. Historien om kvinden, der søger forandring i sit liv, og derfor omlægger sin hverdag med ordene fra en selvhjælpsbog, er ikke en historie som rammer mig. Til gengæld har hver en linje i fortællingen om den lille by i "udkantsdanmark", som skal være hjemby for 200 nye flygtninge, min opmærksomhed. Ligesom historien om kæresteparret og den stille (men mægtige) frustration har min opmærksomhed. Måske fordi jeg er ung og dum og stadig har meget af lære om emnet.

Bogen er på den måde den helt rigtige, når man har brug for to minutters pause.

|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta