Beyoncé: Antifeminist eller feminist?

Den amerikanske popstjerne, Beyoncé Knowles Carter, har i løbet af det seneste års tid vedkendt sig at være feminist. Det har blandt andre fået den amerikanske feminist, Bell Hooks, til at beskylde hende for at være både antifeminist, kvindeundertrykkende og tilmed terrorist. Striden vidner imidlertid om, at feminisme kan fortolkes forskelligt. 

 

Af Nathalie Riis

People Magazine har kåret hende til verdens smukkeste kvinde, og Time Magazine har kåret hende til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer. Det siger umiddelbart ikke så lidt, om den magtfulde superstjerne. Hun gjorde sig dog særligt bemærket, ved dette års Video Music Awards, ved at projicere den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichies tale: "We Should All Be Feminists" op på en storskærm. Denne optræden fremprovokerede en glødende debat på de sociale medier. Nogle roste hende for at nedbryde negativ stigmatisering, andre var bekymrede for, om hun ligger under for en objektivisering gennem sin seksuelle fremtræden. Uenigheden om Beyoncés seksuelle fremtoning og feministerklæring, er imidlertid blevet til et spørgsmål om, hvem der udøver feminisme rigtigt eller forkert.

 

Feminisme mistolkes 

Der findes mange stereotype forestillinger om, hvad en feminist er, eksempelvis en aggressiv kvindeforkæmper, som vil neutralisere kønnenes forskelligheder og underkue manden. Problemet med denne mistolkning er, at det har en ekskluderende effekt. Mange har, som konsekvens heraf, svært ved at identificere sig med feminismen. Det gælder dog ikke Beyoncé. 

Beyoncé har formidlet feministiske synspunkter i mange år, men det er først nu, at hun vedkender sig at være feminist. Hun henvender sig til den stærke og ambitiøse kvinde i sin musik, og inkorporerer feminin seksualitet. Samtidig er hun ærlig omkring sine svagheder og brister. Hun repræsenterer dermed en inkluderende og nuanceret form for feminisme, mener blandt andre Professor Brittney Cooper, underviser ved New Jersey's Rutgers University i Women's and Gender Studies. 

 

Seksuel på egne betingelser 

Ved en paneldiskussion i New York tidligere på året, omhandlende frigørelse af sorte kvinders kroppe, gik det hårdt for sig. Den amerikanske feminist, Gloria Jean Watkins, også kendt under navnet Bell Hooks, beskyldte Beyoncé for at være både antifeminist, kvindeundertrykkende og terrorist. Der er dog ingen grund til at være blåøjet. Mange kvindelige kunstnere i musikbranchen, bruger deres feminine seksualitet med et kommercielt sigte. Man må derfor medgive Hooks, at en sådan seksualisering og objektivisering af kvinden risikerer, at give unge piger det indtryk, at deres værd måles på deres kropslige kompetencer. Der er dog forskel på, at fremstille sig selv som et passivt skueobjekt og en aktiv performer med en feministisk dagsorden. Beyoncé er seksuel, men på egne betingelser. Selv udtaler hun om sine seksuelle fremtoning: "Jeg føler ingen skam ved at være seksuel, og jeg er ikke flov over det, og jeg føler ikke et behov for at skjule denne side af mig. Fordi jeg tror på, at seksualitet er en magt vi alle besidder".

 

Beyoncé sætter gang i den feministiske debat

Beyoncé, en af verdens mest kendte og magtfulde personligheder, har for alvor givet ordet feminist en ny og forhøjet status. En status, som for nogle, repræsenterer vigtighed, magtfuldhed og attraktivitet. Kritikkerne mener derimod, at Beyoncé er antifeminist, fordi hun optræder og ytrer sig på en bestemt måde. Det viser endeligt, at der er mange måder at problematisere og fortolke feminismen på. 

Beyoncés feministiske proklamation afhjælper ikke sexisme, økonomisk ulighed eller kønsstereotypisering. Til gengæld sætter hun fokus på ligestilling, og hun får folk i tale. Det er et skridt fremad, ikke mindst for feminismen. 

 

Links:

Se paneldiskussion her: http://new.livestream.com/TheNewSchool/Slave

Se Beyoncé udtale sig om sin seksuelle fremtoning her: https://www.youtube.com/watch?v=cIv1z6n3Xxo

og her: https://www.youtube.com/watch?v=1b1loWJfxaA

Læs Brittney Cooper udtale sig om Beyoncé her: http://www.salon.com/2013/12/17/a_deeply_personal_beyonce_debate_should_she_get_to_be_a_feminist/

Se billeder fra Video Music Awards her: http://www.mtv.dk/nyheder/56777-mtv-vma-2014-optraedener-i-billeder

 

 

|Niels Hemmingsens Gade 10, 3., 1153 Kbh. K|T: 3315 7837, kl. 10 til 15, CVR: 53361919|Kontakt|Bliv medlem|Facebook|Sitemap/jta